Posisjonsspill del 3 – Turn og river

Av | 6. august, 2018| Blogg: Oskar Wedde, Nyheter

Nå som poker NM nærmer seg på norsk jord så tenkte jeg å komme med del tre av posisjonsspill-tips. Før vi setter i gang så tenkte jeg bare å nevne “Let’s Go Poker” som er startet opp av Fiona Sand og Jon Kristian Kyte. Dette er en Facebook gruppe for alle som liker å kombinere poker med reising, og de vil ha mye gode tilbud og satellitter mot arrangementer rundt om i verden. Absolutt verdt å sjekke ut hvis du er pokerinteressert :) Link til gruppa ligger her. Jeg kommer også til å streame flere av disse satellittene. Det vil være gjeve giveaways og konkurranser under streamen, så følg med!

Så over til selve grunnen til innlegget; posisjonsspill på turn og river. Hvis du ikke allerede har lest mine tidligere innlegg om posisjonsspill før flop og på flop, så anbefaler jeg å lese disse først. De kan du finne her og her. I dette innlegget vil det hovedsakelig handle om å fortsette hånda vindere fra flopp, og å se hvordan spillet utvikler seg videre på turn og river. Kommer også til å snakke litt om å kontrollere potten til et behagelig nivå, og å unngå nybegynnerfeil.

I første omgang så er det alltid viktig å huske hva s0m har skjedd tidligere. referer da til hva jeg har skrevet i forrige innlegg.

  • Fortsatte personen som raiset før floppen å by?
  • Hvilken posisjon sitter jeg i?
  • Er det noen andre som har bydd? I så fall fra hvilken posisjon, og hva kan de ha truffet på denne floppen?

 

TURN

 

Men det aller viktigste du må tenke på når noen blir med videre til turn;

  • Har du fortsatt den beste hånda?
  • Er det mye drag på bordet/fylte turn et drag?
  • Hvordan håndterte den/de gjenværende spillerne floppen?
  • Hva tror du motstanderen kan ha på dette bordet?

Den aller siste er den mest essensielle, for denne sier noe om hva du selv burde gjøre på turn. La oss gi et par eksempler.

Eks 1:

Du har AJo i cutoff og raiset til 500 pre. Big er 200 og det er relativt tidlig i en turnering og hele bordet sitter ca med startstack som var 30 000. Storeblind syner deg.

På bordet kommer 4s 5s Jh

Du har selv ingen spar. Han checker og du byr 650. Han caller. Turn er Qh. Han checker igjen. Hva gjør du? Jo du går selvfølgelig for mer verdi og byr igjen. Storeblind har ikke vist noe initiativ og er mest sannsynlig på et drag eller har et dårlig par fra flop. Sannsynligheten for at han har en bedre hånd enn deg er nå veldig liten, men du kan heller ikke checke tilbake på turn og la han treffe draget sitt eller to par. Og det er akkurat her mange gjør en veldig stor feil. Å checke tilbake her er som å skyte seg selv i foten. Har han et drag eller et lite par, så kan det hende han syner uansett på turn. Treffer han på river da så er du bare uheldig, men hvis du checker og han treffer på river så har du bare deg selv å skylde. For det var du som ikke bydde på turn når du fortsatt hadde den beste hånda.
Her kommer kanskje det viktigste jeg kommer til å skrive i løpet av hele dette innlegget;

Alltid by når du tror du har den beste hånda. 

 

Gjør du ikke dette så vil du mye, og da mener jeg MYE, oftere bli dratt ut. Folk snakker ofte om at de ble bad beata på river fordi motstanderen var heldig og traff på det siste kortet. Det mange ikke tenker på er at de faktisk lot motstanderen treffe dette kortet. Enten så checket du turn når du fortsatt hadde beste hånda, eller så bydde du så lite at han fikk den oddsen han trengte for å syne. By alltid for verdi, men aldri så lite at han for lett blir med. Det jeg mener med dette er at hvis du er 90% sikker på at du har den beste hånda på turn, så ikke by 250 i en pott på 1200 for å bare få han med. By heller 40%-60% av potten. Hvis han da syner og treffer river, så var det feilt spill av han, siden han ikke egentlig fikk den rette oddsen til å bli med. De fleste gangene vil han bomme, og du vil ta ned en større pott.

 

La oss nå putte oss i motsatt situasjon. La oss si at det er du som er på et drag, eller har mellompar på bordet. Da ønsker du alltid å hold potten så liten som mulig på turn med mindre du treffer. sitter du i posisjon så check gjerne tilbake når han checker i håp om at du treffer river. Sitter du ikke i posisjon sa kan du finne på å være litt sleip og by en form for “blockerbud”. Det vil si at du byr veldig lite i forhold til potten. La oss ta samme eksempel som i sta. Du byr 250 i en pott på 1200. Dette vil forvirre motstanderen og det kan til og med hende at han bare syner med topp par. Grunnen til at man gjør dette er fordi hvis du checker, så vil han mest sannsynlig by noe rundt 500-800, og det vil bli dyrere for deg å se river. Nå slapp du unna med å betale 250 på turn, og du har i tillegg gjort motstanderen usikker og tatt over byingen.

 

RIVER

 

Når river faller så bør du egentlig allerede ha et tydelig bilde av om motstanderen er sterk eller ikke. Har han checket hele veien så er han åpenbart ikke sterk, og har han bydd hele veien så har han helt klart et eller annet på bordet. Her må du ta en avgjørelse på om du skal by ut eller checke. Dette basert på hva som kommer på river og hvordan motstanderen har spilt.

Det er to grunner til å by på river;

  1. For å få verdi for den beste hånda
  2. For å få motstanderen til å kaste den beste hånda

Kommer det et helt ubetydelig kort på river så gjelder det å by for verdi hvis du tror du har vært foran hele veien. Her er kluet å by slik at du tror motstanderen kan syne deg med et dårligere par. Noen liker å by ca. 20-40% av potten, mens andre liker å få det til å se ut som en bløff og by 70-80%. Personlig liker jeg begge deler. Det kommer veldig an på hva slags person som sitter på andre siden. Har du ikke en veldig sterk hånd så anbefaler jeg å gå for den klassiske check-callen. Dette betyr å checke for så å calle hvis han byr. Dette er igjen for å kontrollere potten til å bli lavere. Byr du ut med en dårlig hånd og han raiser deg på river, så er det ekstremt vanskelig å syne han og du kan fort bli bløffet bort selv om du hadde den beste hånda.

Dette gjelder også hvis du sitter sist og han har checket til deg. Er du da usikker på om du har den beste hånda eller hva slags hånd han kan ha som du kan få verdi av, så check tilbake. Det er ikke noe vits å surre seg inn i noe da og eventuelt tape mer chips enn nødvendig. Det er heller ingen vits i å bestemme seg for å plutselig bløffe river hvis du ender opp uten noe som helst på river og det er checket til deg. Gode spillere checker gjerne på river for å syne et eventuelt bud, og vil gjennomskue deg hvis du plutselig kommer med en desperat bløff nå. Når man skal bløffe så handler det om å bygge en god historie, men dette kommer videre i et senere innlegg.

Ser nå at dette ble veldig mye informasjon, og veldig frem og tilbake, men håper det ga noe hjelp :-)
Det kommer til å bli et par innlegg nå fremover. Det er jo tross alt snart NM på norsk jord, og da må man jo blogge litt ekstra ;)

Oskar ut!

 

 

 

 

 

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

Vinneren av NM Main Event vinner en Grand Seiko-klokke av Urmaker Christensen

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Last ned Poker.no-app
Bli medlem av Norsk Pokerforbund