Posisjonsspill i poker del 2 – Etter flop

 

For en stund siden skrev jeg et innlegg om hvordan man best mulig burde håndtere posisjonsspill før floppen. Tenkte nå å ta opp den tråden igjen og skrive litt om hva som skjer videre når floppen er lagt. Her er det fire viktige faktorer som spiller inn. Hvem som raiset før flop, hvem som callet, hvem som eventuelt re-raiset, men viktigst av alt; hvilken posisjon gjorde de det fra? Alt dette er med på å avgjøre hva “range” (hvilke type kort de kan ha på hånda) som spillerne har.

La oss putte dette i en sammenheng. Det er en helt vanlig turnering. Blinder er på 100/200 og du har 30 000. UTG +1 raiser til 500. Du titter ned på JQ suited i spar (knekt-dame) i hijack (to til høyre for dealer button). Du caller. Big blind caller også. Flop er 55J uten spar, men med to hjerter. Big blind checker. UTG + 1 byr halv pot som er 800. Du caller. Big blind raiser til 2800. UTG +1 raiser til 6000. Hva gjør du?

Riktig svar er helt klart å kaste. Men hvorfor det? Du har jo topp par.

La oss analysere dette.

For det første så starter hånden med at en person raiser i en veldig tidlig posisjon. Dette er allerede en varsellampe om at denne personen har en sterk hånd. I tillegg får storeblind en veldig god pris til å være med å se en flop. Dette kan med andre ord si at denne personen ikke nødvendigvis har en så alt for god hånd.
Videre til floppen så checker storeblind. Dette skjer i 99% av tilfellene hvor man spiller med tre eller flere spillere. Det er ekstremt sjeldent at den som er først ut kommer til å by noe, for denne personen har ingen informasjon om de andre traff noe på floppen. Dette er jo den desidert verste posisjonen å ha etter flop. UTG + 1 byr videre halv pot. Dette er også ganske standard. Han raiset pre flop og representerer nå fortsatt den sterkeste hånden av de tre spillerne.
Du har nå to valg. Du kan enten calle eller raise. For min del så lener jeg meg mer mot å calle her. Ved å raise så får du sjeldent med deg noen dårligere hånd, og du mister sjansen til å la de andre bløffe. Det kan argumenteres at du kan få verdi fra et flushedrag eller muligens to overkort til floppen, men et flushedrag vil uansett calle, og to overkort er du uansett langt foran. Her gjelder det å kontrollere potten til et behagelig nivå, og heller eventuelt raise på turn hvis det kommer et ufarlig kort der. Du har hittil heller ingen info på hva storeblind kan ha. Videre raiser storeblind til 2800. Dette er aldri en bløff. Han har nå enten en J som ønsker å finne ut hvor han er, et flushedrag som vil “semi bløffe”, eller det som er mest sannsynlig; en femmer på hånda. UTG +1 raiser så til 6000. Du vet at denne spilleren allerede mest sannsynlig hadde en god hånd siden han raiset før flop, og får nå bekreftet at denne hånden enten traff bra på flop, eller at den allerede var god før flop (et stort par på hånda). Så nå sitter du igjen med informasjonen om at storeblind mest sannsynlig har en femmer eller et sterkt flushedrag. UTG +1 har nok heller ikke noe dårligere enn AJ, AK suit i hjerter eller det som er mes sannsynlig; QQ, KK, AA, eller til og med JJ. Du er uansett langt bak i hvert fall en av dem og må kaste.

Storeblind går all in, og UTG +1 caller. Storeblind har 57 suit i spar, og UTG +1 Har AA med hjerter ess. Du var langt bak begge to.

Nå er det veldig sjeldent at akkurat dette skjer, men det handler om å lese situasjoner riktig for å unngå situasjoner hvor du putter mye mer i potten enn hva du er komfortabel med. Samtidig som det handler om å lese motstanderen godt nok til å få verdi for hendene hvor du regner med at du er foran. Men dette kommer det mer om i neste innlegg når jeg kommer til å snakke om posisjonsspill på turn og river.

Når jeg selv spiller så har jeg alltid tre viktige ting jeg er oppmerksom på.

  1. Fortsetter personen som raiset før floppen å by?
  2. Hvilken posisjon sitter jeg i?
  3. Er det noen andre som byr? I så fall fra hvilken posisjon, og hva kan de ha truffet på denne floppen?

Dette er selvfølgelig kun flopper som jeg har truffet noe på.

 

Å stjele en pot på flop

Virker alle null interessert i floppen og jeg sitter i posisjon så er det ofte lurt å prøve og “stjele” potten ved å legge inn et bud. Dette gjør man for å se om noen faktisk traff noe, og for å skaffe seg informasjon. Viktig! Ikke prøv å stjele potten med mindre du har noe som er verdt å treffe på turn eller river. Med dette så mener jeg at du burde ha to overkort, et hulldrag til straight, et par på hånden, eller eventuelt to suita kort som kan treffe “backdoor” flush og straight (at du mangler to kort til en straight eller flush). Hvis ingen traff noe så vil ingen calle, og du fikk potten billig uten å nødvendigvis ha noe. Hvis noen caller så bør du revurdere situasjonen. Var det flere som callet? Da burde du nok gi deg med mindre turn gir deg flere muligheter eller en god hånd. Var det bare en? Kan det hende han caller med et drag? Se an turn og gjør kanskje hånden om til en bløff hvis det kommer et helt uvesentlig kort på turn.
Når man prøver å stjele potten så ønsker man gjerne å by slik at overkort eller hulldrag ikke blir fristet til å calle. alt mellom 40-60% av potten er gjerne et godt bud for å stjele.

 

Hva gjør du når du raiset før flop?

Var det du som raiset før floppen så forventes det som sagt et bud fra deg på floppen også. Dette kalles for et C-bet. Her representerer du alltid den beste hånda, og det er deg de andre spillerne er mest redd for. Du sa tydelig ifra før floppen at du hadde en god hånd, og du skal fortsette å fortelle denne historien. Her finner du fort også ut om noen andre har truffet noe eller om de er på drag. Du gir heller ikke personen i posisjon mulighet til å stjele potten og tar dermed kontroll over hånden som spilles. Her gjelder samme prinsippet som når man prøver å stjele. Du burde ikke C-bette med mindre du har et drag, to overkort, eller truffet en liten del av floppen.

Det er tre scenarioer hvor jeg ikke c-better floppen etter jeg raiset før flop:

  1. Du sitter først og har truffet veldig bra på flop (du ønsker da å lure ut bud fra de andre spillerne)
  2. Floppen var helt motsatt av hva du har på hånden
  3. Det er spillere som raiset før deg på flop og har sagt tydelig at de også har en god hånd (se an flop og kontroller potten til et komfortabelt nivå)

Sitter du først eller nest først på et bord med mange involverte så kan det være lurt å checke. Dette fordi det er mange som kan ha truffet noe. Treffer du sabla bra så kan det også være lurt å checke for så å raise hvis noen byr. Alt handler om å få verdi for dine gode hender, og å holde potten nede og kontrollert med dine medium hender/drag. 

Alt jeg har skrevet nå er selvfølgelig situasjonsbestemt ut ifra hva som skjer og hvem du spiller mot. Dette er bare veiledende i forhold til hva som er mest vanlig å gjøre. Det er viktig å mikse opp spillet sitt for å forvirre andre spillere, men ikke for mye. Av erfaring så har jeg selv merket at mange nordmenn og pokerspillere generelt spiller veldig ærlig. De spiller veldig ofte firkantet i forhold til hva jeg har skrevet over, og mikser det for lite opp. Det er en veldig enkel måte å finne ut om du spiller for firkanta. Hvis du aldri blir tatt i en bløff, så bløffer du rett og slett for lite. Man burde spille slik at hver tiende hånd (10% av hendene du spiller) er annerledes av hvordan du vanligvis gjør det. Med andre ord en bløff, eller noe som er ulikt deg. Dette vil forvirre motstanderne og få dem til å begå feil mot deg senere.

Håper dette var til hjelp og at det ikke ble for langt :-) Prøvde å holde det generelt, men samtidig saklig. Neste innlegg vil handle opp posisjonsspill på turn og river.

 

Oskar ut!

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

Vinneren av NM Main Event vinner en Grand Seiko-klokke av Urmaker Christensen

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Bli medlem av Norsk Pokerforbund