Posisjonsspill i poker del 1 – Før flop

Av | 15. april, 2018| Blogg: Oskar Wedde

 

I poker så handler mye om posisjon. Posisjon på motstanderen, posisjon på bordet, og posisjon under en hånd. Man hører ofte spillere snakke om dette når de gjenforteller en hånd. De starter oftest med å si hvilken posisjon de satt i, og hvilken posisjon motstanderen satt i. Folk som ikke spiller mye poker vil kanskje tenke at dette ikke er veldig viktig informasjon å dele, men dette er faktisk utrolig viktig for å forstå hvorfor en hånd ble spilt som den gjorde, og hvorfor man spilte den hånden i den posisjonen men ikke i en annen posisjon. Jeg tenkte jeg skulle forklare noen enkle grunnprinsipper når det kommer til posisjonene rundt bordet, og hvordan man kan bli en bedre pokerspiller ved å utnytte posisjonen man sitter i. Siden det er veldig mye å snakke om når det kommer til posisjon, så vil jeg dele det opp i tre innlegg. I dette innlegget vil jeg fortelle om de forskjellige posisjonene og hva som er lurest å gjøre før floppen ut ifra hvilken posisjon du sitter i.

 

De forskjellige posisjonene:

På et vanlig ni veis pokerbord er plassene gitt forskjellige navn for at man skal ha enklere oversikt over hvor man sitter. Legg også merke til at bordet er delt inn i tre kategorier. Dette er tidlig posisjon, midtposisjon og sen posisjon

I tidlig posisjon har vi small blind, big blind, og UTG. I starten av en hver hånd vil UTG (under the gun) alltid være den personen som starter å snakke. Hvis du ønsker å spille fra denne posisjonen i en Hold Em turnering så bør du ha en veldig sterk hånd. Dette fordi det sitter åtte andre personer bak deg som du ikke har noen informasjon på. Du aner ikke hva de kan ha på hånda, og du aner ikke hva de kan gjøre bak deg. Før floppen så sitter du egentlig i den verste posisjonen fordi du ikke har noen informasjon å gå på. En fin huskeregel er derfor; Spill kun veldig gode hender UTG. Du skal ha en så god hånd at hvis det blir re-raiset etter deg, så skal du enten kunne calle eller raise enda en gang.

Etter UTG har du UTG +1 og UTG +2 og to til midtposisjoner. Samme prinsippet gjelder egentlig her også. Jo flere spillere du har igjen bak deg, jo bedre hånd bør du ha på hånda for å kunne åpne med et bud. Man kaster derfor gjerne medium hender i midtposisjon. Hender som 78 suit, 44, KJ, osv… er kanskje fint å se på hvis man har hatt tørke en liten stund, men dette er hender som kan få deg i mye problemer hvis du raiser dem opp i en midtposisijon. Hva gjør du hvis f.eks button raiser over deg? Det er da i prinsippet ingen hender du slår. Jeg sier ikke at du aldri skal spille disse hendene fra en midtposisjon, men du kan ikke alltid spille dem. Vær disiplinert og vent heller på en bedre situasjon.

Videre kommer plassene som ligger i sen posisjon. Dette er hijack, cutoff, og button. Grunnen til at den første posisjonen heter hijack er fordi man gjerne prøver å “hijacke” (altså stjele) blindene derfra. Dette gjelder for så vidt alle plassene som er i sen posisjon. Dette er stedet på bordet hvor du gjerne raiser opp med en medium hånd i håp om å samle inn blindene og antene uten motstand. Våkner du f.eks opp med KJ her, så er det mindre sannsynlighet for at noen av de som er igjen har en sterkere hånd. Hvis small blind eller big blind skulle calle så har du i tillegg posisjon etter floppen. Dette vil jeg komme tilbake til i et senere innlegg.

Til slutt har vi small blind og big blind. Disse er egentlig en del av kategorien “tidlig posisjon”, men før floppen så er dette de to posisjonene som snakker sist. Dette fordi de allerede har lagt på en tvunget innsats allerede. I en av disse posisjonene må du være klar over at alle de sene posisjonene vil prøve å stjele blinden din hvis de har våknet opp med noe som helst av en hånd. Våkner du opp med en god hånd så bør du helt klart re-raise over for å si ifra om at du ikke lar deg bli herset med. Våkner du opp med en veldig veldig god hånd så kan du kanskje vurdere å “slowplaye” (lure motstanderen til å tro at du ikke har en så god hånd som du faktisk har). Dette er helt situasjonsbestemt. Det viktigste er at du ikke må la deg skremme av et raise fra hijack, cutoff, eller button hvis du våkner opp med en grei hånd. Det kan fort hende at du har den beste hånda ;) Dette gjelder også hvis du er i big blind og small blind raiser. Dette kalles blindekrig. Da har du også posisjon etter flop, så det kan ofte være lurt å calle dette raiset med mindre du har en helt ubrukelig hånd.

Denne grafen gir et lite inntrykk av hvordan hender man burde spille ut ifra hvilken posisjon man sitter i. Jeg er ikke helt 100% enig med den, men det er en grei struktur å ha i bakhodet. Husk at alt er selvfølgelig situasjonsbestemt. Spiller du en dyp turnering med en time lange blinder, så kan du spille mye strammere, og spiller du superturbo så kan du spille mer aggressivt. Det viktigste er alltid å tenke over posisjonen din, og på hvilke spillere du har igjen bak deg. Dette kommer det mer om i neste innlegg. Håper dette hjalp for dere som akkurat har begynt med turneringspoker, og som har lurt på hva som er riktig å gjøre i de forskjellige posisjonene :)

Om litt over 2 uker braker det løs med Vi Menn Open og Coolbet Open i Tallinn fra 2.-6. Mai. Dette ser ut til å bli to flotte turneringer med masse fine turneys på si, så håper å se så mange som mulig der!

Oskar ut

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

Vinneren av NM Main Event vinner en Grand Seiko-klokke av Urmaker Christensen

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Last ned Poker.no-app
Bli medlem av Norsk Pokerforbund