Krever nye regler for poker i Norge

Av | 6. mai, 2023| Nyheter

– Vi er ekstremt mange pokerspillere som begynner å bli lei. Poker har i mange år blitt neglisjert som tankesport og vi krever å få utøve hobbyen vår i regulerte former.

President Tobias Jelsa Leknes i Norsk Pokerforbund er oppgitt over manglende muligheter for de mange tusen norske pokerspillerne til å utøve sin hobby. Lørdag var han i en debatt hos NRKs «Helgemorgen» med Håkon Kveseth (til venstre på bildet) og KrFs nestleder Ida Lindseth Røse.

Der tok han til orde for et nytt regelverk. Norske pokerspillere er begrenset til å spille ett nasjonalt mesterskap i Norge i året i tillegg til å kunne spille i private former med maks tusen kroner som innsats.

Leknes viste til razziaen mot et pokermiljø i Tromsø nylig.

– Det viser et skrikende behov for å kunne spille poker i organiserte former. Det er det de fleste pokerspillere vil. På den måten vil man bedre kunne ivareta problemspillere og man kan gi en god arena for folk å utøve hobbyen sin på en trygg måte, sa Leknes.

Han kom til NRKs debattstudio direkte fra en ny triumf på den internasjonale pokerscenen i Monte Carlo. Det kan du lese mer om her

Vil ikke endre regler for poker i Norge

Ida Lindseth Røse uttrykte forståelse for at de som er glade i poker ønsker å spille oftere. Hun erkjente også at poker ikke er et rent lykkespill og at det er ferdigheter involvert. Men hun ønsker ikke å liberalisere loven og åpne for mer spilling.

– Jeg har en litt annen inngang til denne problemstillingen. Min inngang er de 55 000 i Norge som har spillavhengighet. Vi må ha et system som hjelper disse og forebygger. Hvis vi åpner for mer spill, blir det mer markedsføring av spill og det blir krevende for spillavhengige, argumenterte KrFs nestleder.

Kveseth, som selv er pokerspiller og -lærer, og Leknes viste til at problemspillere er mer utsatt uten organiserte pokermiljøer med klare regelverk, som for eksempel tapsgrenser.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Poker skiller seg fra de andre pengespillene ved at det er et ferdighetsspill. I tillegg har du det sosiale og man utvikler ferdigheter innen matematikk, psykologi og logisk forståelse, sa Leknes, og viste til at pokerturneringer ikke påvirker negativt for å utvikle spillproblemer.

– Det viste Lotteritilsynets egen kartlegging før det ble gitt tillatelse til å spille NM i Norge for første gang i 2015, minnet han om.

Poker og gambling

Håkon Kveseth underviser i poker på Ringebu Folkehøgskole, som har spillet som et valgfag. Han synes det er vanskelig å forstå at man kan «trykke på automater hos Narvesen» og levere daglige bonger i Eurojackpot, men samtidig blir nektet å konkurrere i sosiale kortlag.

– Det er ikke gambling vi driver med. Det handler om at vi driver en sport. Vi forbereder oss, studerer og får ferdigheter, sa han.

Her kan du se hele debatten hos NRK.

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

Vinneren av NM Main Event vinner en Grand Seiko-klokke av Urmaker Christensen

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Bli medlem av Norsk Pokerforbund