Derfor spiller ikke Sverre Krogh Sundbø poker lenger

Av | 27. september, 2018| Nyheter

Sverre Krogh Sundbø er europamester i poker og jobber som ekspertkommentator under TV-sendingene fra poker-NM, men spiller sjelden selv.

En av de første nordmennene som fikk medieomtale i Norge etter at kortspillet poker ble megapopulært tidlig på 2000-tallet, var Sverre Krogh Sundbø. I 2005 ble han europamester og deretter var han en del av storsatsingen «The Norsemen» – et norsk profflag bestående av Frode Fagerli, Rolf Woods, Torstein Iversen, Anders Berg, Edgar Skjervold og Sverre Krogh Sundbø.

I både 2006 og 2007 kom Krogh Sundbø dypt i flere World Series of Poker (WSOP)-turneringer, inkludert main event i 2007. Han toppet dette med finalebord i WSOP i 2008. Så sluttet han å spille poker.

I disse dager er han mer kjent for å være ekspertkommentator under TV 2s sendinger fra norgesmesterskapene både innenlands og utenlands, samt for å være TV-kommentator i Discovery-universet.

Det er nå ti år siden han la kortstokken tilbake i esken.

Et veiskille
– Jeg har alltid vært for utålmodig til å bare gjøre én ting i livet, sier Sverre Krogh Sundbø til poker.no.

Han så ikke for seg å leve som profesjonell pokerspiller resten av livet og ville få en fot innenfor sportsjournalistikken. Det er ikke så rart, egentlig, ettersom hans far i årevis var en nøkkelspiller i VG-sporten og derigjennom eksponerte Sverre for en morsom yrkeskarriere.

–  Jeg var i slutten av 20-årene og hadde fått lov til å oppleve utrolig mye. Jeg hadde fått lov til å spille poker mot de aller beste i verden, fått lov til å prestere mot de aller beste i verden, og det er klart at jeg hadde en økonomisk frihet det tidspunktet. Da satt jeg med en fantastisk leilighet og en god livssituasjon og en jobb som jeg heller ønsket å gjøre, innenfor fjernsyn, forteller Krogh Sundbø.

Han var 28 år gammel og anså selv at han var «ung og lovende», men ikke i mange måneder til.

– Jeg tenkte at «hvis jeg ikke starter en arbeidskarriere nå, sklir den muligheten forbi». Jeg ville aldri få sjansen til å være ung og lovende igjen senere, men i stedet bli sittende der med et hull i CV-en. Det er gøy for en arbeidsgiver når noen har blitt europamester i poker, og har levd dette livet, men det er ikke gøy når de har forblitt der, poengterer Krogh Sundbø.

Det viste seg dessuten at nettopp en karriere som sportsjournalist ville bli vanskelig å kombinere med en rolle som profesjonell pokerspiller. Norsk Tipping har en sterk posisjon i norsk idrett som den største annonsøren for mange mediebedrifter.

– En medvirkende faktor til at jeg sluttet som pokerspiller, var da jeg ble forespeilet en ganske morsom oppgave i en TV-kanal. Alt lå til rette for at vi skulle sette i gang, da jeg plutselig ble kalt inn til et møte og fikk høre at Norsk Tipping hadde satt hardt mot hardt og sagt at de «tror ikke dere har lyst til å gå i krigen med oss når det gjelder å bruke en pokerspiller i deres satsinger». Det skytset er ganske tungt, og det var slik situasjonen var i Norge på den tiden. Resultatet ble at jeg ikke kunne jobbe for den kanalen jeg ønsket å jobbe for på den tiden.

Savner spenningen
På dette tidspunktet var også The Norsemen-prosjektet over.

– Da var jeg i PokerStars. Jeg var i en heldig situasjon, fordi jeg i tillegg til å være ganske god til å spille kort også var en litt annen type enn mange andre pokerspillere. Jeg var mer utadvendt og sosial, og hadde mer TV-erfaring, noe som gjorde at jeg var lettere å bruke i markedsføringsøyemed, sier Sverre Krogh Sundbø til poker.no.

Han jobbet den gang også som ekspertkommentator for ITV og reiste til London ukentlig for å kommentere EPT-sendingene deres.

– Jeg følte at det var et godt tidspunkt å trekke seg tilbake på. Jeg hadde et veldig bra 2008. Jeg klarte ikke å ta et WSOP-bracelet, selv om jeg virkelig, virkelig burde ha gjort det den sommeren, men ting satt. Jeg tenkte at det var mye morsommere å gi seg da, i stedet for å vente til det gikk trått. Og jeg har ikke, med unntak av to NM-turneringer, spilt en eneste skikkelig turnering siden. Forrige gang jeg spilte en stor turnering var det første året med NM i Dublin. Jeg husker fremdeles hvilken nordlending jeg røk ut med, humrer 37-åringen.

Sverre Krogh Sundbø sammen med Fin Gnatt under TV 2s sending fra poker-NM. Foto: TV2sumo.no

Sverre Krogh Sundbø sammen med Fin Gnatt under TV 2s sending fra poker-NM. Foto: TV2sumo.no

– Savner du å spille poker på heltid?

– Jeg savner å gå langt i turneringer. Det er en fantastisk følelse for en idrettsgutt som alltid har søkt adrenalinet. Jeg savner å være med når det er tre bord igjen i en stor turnering, når du er på vei inn mot et finalebord, blindene er høye, nervene er i høyspenn og du ikke har råd til å gjøre feil, samtidig som du er nødt til å legge press. Den følelsen savner jeg. Det er det nærmeste jeg kommer toppidrett, kommer det å gå ut på en bane når det er viktig.

– Når det gjelder alle timene som kreves til 06 om morgenen, med cashgame, turneringer og analyser, på nettet, for hele tiden å klare å holde seg oppdatert, savner jeg det ikke. Det er en illusjon at pokerspillere på toppnivå bare surrer. I 2018 er det knallhard jobbing med analyse, matematikk, gjennomgang av hender.

– Det var der vi i The Norsemen var så tidlig ute. Vi hadde med oss to fantastiske analytikere i Torstein Iversen og Anders Berg, som kom inn med to vidt forskjellige tilnærminger. Iversen har en unik magefølelse rundt spillteori. Prøv å spille «stein, saks, papir» med ham hvis du spiller minst best av 20. Du har ingen sjanse! Og Anders Berg, som var en mester i det matematiske. Det var ganske gøy å få lov til å ta en del i dette før det var normalt. I 2006-2007 var ikke dette vanlig, sier Krogh Sundbø, som legger til at han tror The Norsemen ble for eksperimentelt for tidlig.

– Jeg hadde en periode i The Norsemen hvor jeg ikke fikk til noe. 2006 og 2007 var helt døde år for meg pokermessig. Jeg tror det skyldes at jeg ble for kreativ. Det ble for mange tanker. Etter hvert som 2008 kom, og ting begynte å sette seg, ble dette en del av arsenalet i større grad enn den eneste sannhet, og da ble det lettere å implementere all den fantastiske læringen jeg fikk med meg fra den gjengen.

– Ville krevd mye arbeid
– Det ble brukt sjukt mye penger på The Norsemen-prosjektet?

– Ja, og det tror jeg de fikk tilbakebetalt for også. De som samarbeidet med meg da jeg ble europamester, tror jeg fikk tilbakebetalt den innsatsen mange ganger, for å si det mildt. Dette var på den tiden hvor selskapene forsøkte å etablere en kundemasse, og dette var på den tiden hvor kunder faktisk var lojale mot ett selskap. Slik er det jo ikke i dag. Hvis man først fikk en kunde, var den i boks. Du hadde en inntjening på flere tusen kroner per person.

– Hvordan ville det ha gått hvis du skulle satse for fullt igjen nå?

– Jeg er nok blendet av en ubetinget tro på egne ferdigheter, som mange andre der ute. Som de fleste pokerspillere. Men jeg er også realist. Jeg tror at jeg kunne ha spilt meg fram til et veldig bra nivå, men det hadde krevd enormt mye arbeid. Det jeg merker som den store forskjellen i dag, er hvis jeg setter meg ned i et lag mot de jeg synes er ordentlig gode pokerspillere, så klarer jeg ikke å drive pottene. Jeg blir litt herset med. Og det er den timingen og feelingen som ryker først. Matten kan være god, men hvis du ikke har timingen i spillet mot de spillerne som er på toppnivå i verden, har du egentlig ikke noe du skulle ha sagt. Da er du helt avhengig av gode kort, og det er fryktelig kjedelig å spille poker hvis du er helt avhengig av gode kort, smiler Sverre Krogh Sundbø.

Og det kan vi vel alle være enige i?

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Bli medlem av Norsk Pokerforbund