Norske vinnere i WSOP (World Series of Poker)

Av | 7. juni, 2023| Nyheter, WSOP

Her får du en komplett oversikt over alle nordmenn som har vunnet en turnering i World Series of Poker (WSOP).

Bare syv nordmenn har klart bragden som gir et gullarmbånd som et synlig bevis på triumfen i tillegg til premiepengene i den aktuelle turneringen (oversikt litt lenger ned). World Series of Poker så dagens lys i 1970.

Norske vinnere i WSOP

Thor Hansen ($5k Seven Card Stud i 1988, $1500 Ace to five lowball i 2002)
Annette Obrestad (£10k NLHE Main Event i WSOP Europe i 2007)
Sigurd Eskeland ($2500 8-Game i 2010)
Espen Sandvik ( $2500 8-Game i WSOP Europe i 2019)
Trygve Leite ($300 Double Stack NLHE i 2020)
Alexander Kobbeltvedt ($100 WSOP Millions i 2020)
Espen Uhlen Jørstad ($1000 Tag Team NLHE i 2022, $10 000 NLHE Main Event i 2022)

Historien om norske vinnere i WSOP

Den norske legenden Thor Hansen (bildet: øverst til høyre) vant sitt første gullarmbånd tilbake i 1988, lenge før pokerens popularitet nådde de proporsjoner vi kjenner i dag. Han vant igjen 14 år senere (2002) og er den eneste nordmannen med en dobbeltriumf. På det tidspunktet var Thor som eneste nordmann en etablert del av den internasjonale pokertoppen og hadde utvandret til Las Vegas og California.

Første kvinne, første i Europa

Han fikk norsk selskap på den internasjonale stjernehimmelen da Annette Obrestad (bildet: innringet) såvidt var blitt myndig. Kort tid etter (i 2007) vant hun Main Event i World Series of Poker Europe (WSOPE) i London. Det skapte store overskrifter internasjonalt, av flere grunner enn at hun var så ung. Hun var også den første vinneren av denne turneringen på europeisk jord (hadde bare blitt spilt i Las Vegas inntil da) og var også den første kvinne til å vinne en Main Event-turnering i WSOP.
Annette måtte dele førstepremiepotten (en million britiske pund) med to spillere som hadde spleiset på innkjøpet i turneringen (10 000 britiske pund).

Eskeland vant spesialistøvelse

Ytterligere tre år gikk før Norge vant sin neste øvelse i poker-VM. Sigurd Eskeland (bildet: nederst til venstre) vant i 2010 en 8-Game-turnering som teller færre deltakere enn i det langt mer populære NLHE-formatet. Men seieren gir også mer prestisje i pokermiljøet ettersom det spilles i alt åtte pokervarianter og at man må ha adskillig større, generell pokerkompetanse for å hevde seg.

Etter Eskelands seier var det titteltørke for norsk poker i WSOP-sammenheng. Ikke før ni år senere (2019) ble det en norsk triumf, også denne gang i 8-Game og også denne gang på europeisk jord (WSOPE). Espen Sandvik (bildet: nederst til høyre) slo verdensstjernen Phil Hellmuth heads up i Rozvadov i Tsjekkia. For seieren fikk han 75 426 amerikanske dollar.

Norske seire i nettpoker

Det skulle bare gå et knapt år før norske spillere igjen hentet gull fra WSOP hjem til Norge. Det meste av live pokerspill ble kansellert i koronaåret 2020, og WSOP gikk i likhet med svært mange andre turneringsserier digitalt. Der vant Trygve Leite (bildet: helt til høyre) en turnering med 300 dollar innkjøp, hvilket innbrakte 142 000 dollar (drøyt 1,2 millioner norske kroner).

Norges andre tittel var i boks i den siste turneringen i mesterskapet samme år. Bergenseren Alexander Kobbeltvedt (bildet: innringet nederst) slo hele 34 786 motstandere og fikk 296 403 dollar brutto, mer enn 2,7 millioner kroner etter datidens kurs.

Seier i lagpoker

Espen Uhlen Jørstad er den foreløpig siste, norske vinneren i WSOP-sammenheng. I den siste uken av juni 2022 vant han den eneste lagkonkurransen i WSOP sammen med briten Patrick Leonard. De to fikk hvert sitt gullarmbånd og 148 067 dollar på deling i premie. Bildet ved siden av Thor Hansen er tatt like etter seieren.

På bildet ved siden av, øverst til venstre, ser du ham som nybakt verdensmester. Han ble den første nordmann til å vinne WSOP Main Event i juli 2022, bare et par uker etter sin første triumf i WSOP. For seieren fikk han 10 millioner dollar.

Verdensmester i poker

Begrepet «verdensmester i poker» er gitt en raus tolkning gjennom årenes løp og alle vinnere av gullarmbånd har blitt omtalt som verdensmestere.

Det er kun vinnere av såkalte «championship»-turneringer i WSOP som får tittelen verdensmester, og disse finnes det bare én av i de enkelte pokervariantene (NLHE, Pot Limit Omha, 8-Game, Razz og så videre).

deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner
deluxe pokerkoffert som vist på TV2 banner

Andre nyheter

NYHETSBREV

Poker.no nyhetsbrev

Bli medlem av Norsk Pokerforbund